Crypto-fraude richt zich op investeerders in de hoop geld te verdienen met Bitcoin Boom

Crypto-fraude richt zich op investeerders in de hoop geld te verdienen met Bitcoin Boom

FTC zegt dat consumenten hebben gemeld dat ze sinds oktober meer dan $ 80 miljoen hebben verloren aan crypto-investeringszwendel

 

Oplichtingen tierden welig op de cryptocurrency-markten, aangezien een enorme rally in bitcoin, een gebrek aan regulering en de anonimiteit van digitaal geld een rijpe omgeving voor fraudeurs hebben gecreëerd.

 

Volgens de Federal Trade Commission hebben consumenten in het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 bijna $ 82 miljoen verloren aan crypto-zwendel, meer dan 10 keer zoveel als in dezelfde periode van zes maanden een jaar eerder.

 

 

Van oktober tot maart steeg de prijs van bitcoin met 450% tot bijna $ 59.000, terwijl rivaliserende munten zoals ether en dogecoin ook stegen. Bitcoin heeft zich sindsdien teruggetrokken tot ongeveer $ 36.000, nog steeds aanzienlijk hoger dan waar het vorig jaar werd verhandeld.

 

Oplichters speuren investeerders

Oplichters hebben het op iedereen gericht, van kleine investeerders die sociale media afspeuren naar investeringstips tot de Wall Street-veteranen die een Australische cryptofondsbeheerder steunden die onlangs werd beschuldigd van het plegen van fraude van $ 90 miljoen.

 

Sebastian, een 28-jarige apotheektechnicus, geeft zichzelf nog steeds de schuld nadat hij ongeveer $ 10.000 aan ether verloor aan een crypto-onderneming waarvan de anonieme makers in mei verdwenen en honderden ongelukkige investeerders achterlieten.

 

De makers van “LUB Token” beweerden een crypto-uitwisseling te bouwen op basis van de Telegram-berichtenapp. Op hun inmiddels ter ziele gegane website en in een persbericht dat op meerdere crypto-websites is verspreid, prezen ze LUB, een nieuwe cryptocurrency die dagelijkse rendementen tot 10% beloofde. Chainlink verwachting 2025 is positief.

 

Sebastian, die in de buitenwijken van Londen woont, zei dat hij normaal gesproken cryptoprojecten zorgvuldig onderzoekt voordat hij investeert, maar hij brak zijn eigen regel en dook erin. Hij deed verschillende stortingen in een digitale portemonnee die wordt beheerd door LUB en stopte zelfs de onderneming op Reddit zelf voordat anderen waarschuwden hem dat het oplichterij was. Tegen die tijd was het te laat. In tegenstelling tot creditcardaankopen, kunnen crypto-overdrachten over het algemeen niet worden teruggedraaid.

 

“Ik schaam me en kan er nog steeds niet bij hoe dom ik was”, zei Sebastian, die vroeg zijn achternaam niet te publiceren, zodat hij niet het doelwit zou zijn van internettrollen.

 

Bitcoin-volatiliteit signaleert een lange weg naar adoptie

De recente waarschuwing van China over cryptocurrency stuurde de markt in een neerwaartse spiraal. Aaron Back van WSJ legt uit waarom de recente verschuivingen in de waarde van bitcoin, dogecoin, ether en andere cryptocurrencies kunnen wijzen op obstakels bij de reguliere acceptatie.

 

Honderden mensen met soortgelijke verhalen, voornamelijk in Europa, hebben zich sindsdien aangesloten bij Telegram-groepen zoals “LUB Token = SCAM !!!” Een beheerder van een groep, die de naam Tobias gebruikt, schatte dat de slachtoffers in Duitsland tussen de € 500.000 en € 1,5 miljoen ($ 600.000 tot $ 1,8 miljoen) aan het plan verloren. De Duitse politie onderzoekt klachten over de LUB-regeling in het hele land, zei een politiewoordvoerder in de stad Aalen, die in mei één klacht ontving.

 

Het is moeilijk te zeggen hoeveel geld beleggers verliezen aan cryptofraude. De cijfers van de FTC zijn gebaseerd op zelfrapportage door zwendelslachtoffers en zijn grotendeels beperkt tot de VS, dus ze weerspiegelen waarschijnlijk slechts een deel van de totale verliezen. CipherTrace, een blockchain-analysebedrijf dat rapporten over cryptocriminaliteit wereldwijd bijhoudt, zegt dat fraudeurs minder binnenkrijgen dan vroeger: van $ 4,1 miljard in 2019 tot $ 432 miljoen in de eerste vier maanden van dit jaar. CipherTrace’s resultaten voor 2019 en vorig jaar waren verhoogd vanwege de blootstelling van een paar grote Ponzi-schema’s in Azië.

 

WAT IS NIEUWS

Hoe oplichters profiteren van de Bitcoin-boom

 

Toch zegt CipherTrace dat fraude toeneemt in het bruisende gebied van DeFi, of gedecentraliseerde financiën. DeFi is een brede term voor inspanningen om financiële diensten te verlenen, zoals leningen, handel in activa of verzekeringen, met behulp van blockchain, de technologie achter bitcoin.

 

DeFi-projecten bieden rendementen op crypto-activa van investeerders die veel hoger zijn dan conventionele rentetarieven, en zelfs sommige legitieme DeFi-projecten worden gerund door anonieme teams. Dat maakt het gemakkelijk om ‘rug pulls’ uit te voeren, een zwendel waarbij gewetenloze operators geld inzamelen voor een project, om vervolgens onder te duiken met het geld van investeerders. Enjin coin verwachting is positief.

 

Van januari tot april hebben DeFi-fraudeurs $ 83,4 miljoen gestolen, meer dan het dubbele van vorig jaar, volgens CipherTrace. DeFi is “geëxplodeerd en er zijn veel innovatieve producten, maar het is ook een rijpe grond voor fraude”, zei Dave Jevans, CEO van CipherTrace.

 

Crypto-hedgefondsmanager Stefan Qin, hier in 2018, wordt geconfronteerd met 20 jaar gevangenisstraf nadat hij in februari schuldig had gepleit voor fraude van $ 90 miljoen.

Fraude frustreert crypto-advocaten die hebben aangedrongen op reguliere acceptatie van digitale valuta.

 

“Bad guys zullen altijd het geld volgen”, zegt J. Christopher Giancarlo, een voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission die nu in het bestuur zit van crypto-startup BlockFi. “Naarmate de industrie volwassener wordt en de bewakingstools beter worden, zullen de agenten hopelijk inhalen.”

 

Zelfs geavanceerde beleggers kunnen het slachtoffer worden van cryptofraude. In februari pleitte crypto-hedgefondsbeheerder Stefan Qin schuldig aan één telling van effectenfraude. In een federale rechtbank in New York bekende de 24-jarige Australiër dat hij jarenlang tegen investeerders had gelogen over het rendement van zijn vlaggenschipfonds van $ 90 miljoen, Virgil Sigma Fund LP. Hij riskeert nu tot 20 jaar cel.

 

Hoge maandelijkse rendement

De heer Qin had een bijna perfecte staat van dienst op het gebied van winstgevendheid, en zei dat het fonds maandelijks rendement maakte van soms meer dan 20%, door arbitragehandel, waarbij computers werden gebruikt om prijsverschillen tussen crypto-beurzen te benutten. Hij was te zien in een artikel in The Wall Street Journal in 2018, waarin enkele van zijn valse beweringen werden herhaald.

 

“Dhr. Qin heeft de volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden aanvaard en is vastbesloten om te doen wat hij kan om het goed te maken’, aldus zijn advocaten van advocatenkantoor Kaplan Hecker & Fink LLP in een verklaring.

 

Virgil trok tientallen welgestelde investeerders aan, met saldi variërend van $ 103.000 tot $ 5,7 miljoen, volgens een gerechtelijke aanvraag. Twee van die investeerders, die op voorwaarde van anonimiteit met de Journal spraken, zijn financiële professionals uit de regio New York die voor multinationale banken hebben gewerkt.

 

Achteraf gezien zeiden de twee investeerders dat ze een rode vlag over het hoofd hadden gezien: het fonds heeft nooit gecontroleerde rendementen opgeleverd, een situatie die de heer Qin toeschreef aan de ontluikende aard van crypto. “Door aan de top van de sector te staan, hebben we een voorsprong op regelgevers en accountantskantoren, en vaak zijn er geen standaardpaden om te volgen”, vertelde Virgil aan investeerders in een e-mail van 2019.

 

Uit gerechtelijke dossiers blijkt dat de heer Qin vorig jaar onder druk kwam te staan ​​nadat investeerders geld probeerden te halen uit het Virgil Sigma Fund. In december probeerde de heer Qin dringend geld op te nemen van een afzonderlijk beheerd zusterfonds, Virgil Quantitative Research, en vertelde zijn werknemers dat hij Chinese woekeraars moest afbetalen, volgens een rechtszaak van 22 december die tegen hem was aangespannen door de Securities and Exchange Commissie.

 

Gealarmeerde medewerkers waarschuwden de SEC, wat de ondergang van de heer Qin veroorzaakte, zei een persoon die bekend was met de zaak. Een SEC-woordvoerder weigerde commentaar te geven.

 

 

Een van de investeerders sms’te dhr. Qin nadat hij hoorde over de rechtszaak van de SEC. In een antwoord dat door de Journal werd gezien, zei de heer Qin dat hij het pak niet kon bespreken. “Het doet me pijn om dat te zeggen, maar ik ben er vast van overtuigd dat alles goed zal komen en dat het rechtssysteem zal zegevieren”, voegde hij eraan toe.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *